Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 29/08/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 1
Autorul articolului: Antena 3
Titlul articolului: Spania. Număr record de imigranţi români, lucrători cu acte în regulă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/externe/spania-numar-record-de-imigranti-romani-lucratori-cu-acte-in-regula-38244.html



Tot mai mulţi români lucrează cu contracte de muncă legale în Spania. Totodată, potrivit unui raport pe 2006, publicat de cotidianul "El Pais", românii sunt cei mai numeroşi imigranţi din această ţară. Din cei 210.000 de imigranţi cu contracte de muncă legale încheiate anul trecut, 36 % sunt români. Printre muncitorii imigranţi cu contracte legale mai figurează marocani, în procent de 12 % şi columbieni, 7 %.

Imigranţii au venit în ţară cu permis de rezidenţă şi de muncă valabile pe un an şi au fost angajaţi în posturi pe care cetăţenii spanioli nu doresc să le ocupe. Şi anul acesta, imigranţii români au ales să vină în Spania la muncă.

Doar în primul semestru al lui 2007, au fost solicitaţi alţi 178.000 de muncitori imigranţi, cu mult peste estimările guvernului. 21 % dintre aceştia sunt români, în timp ce 17 % sunt marocani şi 9,5 % peruani.

La fiecare trei luni, serviciul naţional pentru ocuparea forţei de muncă elaborează, alături de sindicate şi angajatori, o listă cu locuri de muncă pentru care există cerere pe piaţă şi pe care cetăţenii spanioli le evită.

Încă de acum doi ani, angajatorii spanioli au început să importe mână de lucru străină, din cauza lipsei muncitorilor autohtoni.

Fotografie:


 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.